Tuesday, 6 October 2015

Kasih ayah sepanjang jalan.

 
Assalam. Hi Blogger
 
Alangkah bertuahnya bagi setiap lelaki yang punya peluang bergelar seorang ayah, apak, papa atau apa juga nama yang diberikan bagi golongan yang sejawatan dengannya.
 
Bagi aku sebenarnya tanggungjawab untuk menjaga dan membesarkan seorang budak atau kanak-kanak tu semua orang boleh rasa atau boleh buat. Tapi apa yang dapat aku kongsikan dengan mereka yang belum begelar bapa adalah naluri kebapaan tu. Mcmana nak kata yer. Aku rasa perasaan dan naluri tu lebih kepada rasa belas kasihan, kasih sayang dan sifat kami sebagai pelindung.
 
Bagi yang sukakan kanak-kanak, sekalipun, aku tak fikir benda yang sama dia akan buat untuk anak kandungnya sendiri. susah aku nak gambarkan mcmana rasanya hubungan seorang bapa dengan anaknya. Tp moment dengan anak tu yang paling tak boleh dijual beli atau diganti.
 
Macam aku, aku suka waktu bila aku pandang anak aku yang tengah nyenyak tido, waktu dia merayu nak kan sesuatu ( dia akan cakap, plizz papa, plizz ), waktu aku suap dia makan dan waktu dia peluk dan cium aku( dia cakap, adam sayang papa ). Alahai. Teringat sekarang ni pon aku dah rindu kat dia.
 
Tapi aku sedar, kasih sayang aku kat dia sekarang ni, pengorbanan aku kat dia selama ni dan jerit perih aku besarkan dia dari kecil sampai dia besar kelak ,aku tak kan harapkan apa-apa balasan. Cukup lah aku tau yang aku perlu beri dia pendidikan dan ilmu yang secukupnya untuk dia berdikari nanti.
 
Aku kena pastikan, apabila dia besar nanti, aku tak kan mengharapkan wang ringgit dia untuk hari tua aku. dan aku kene pastikan aku tak harapkan dia untuk menjaga aku bila mana aku sudah tidak upaya. Semoga Allah beri nikmat semua itu ikhlas dari hatinya nanti.
 
InshaAllah.
 
 
- fazrul -

1 comment:

  1. Kalau kt FB dah like dah. hehe..
    Alhamdulillah.. bertuah Adam..

    ReplyDelete